973 48 21 01 museu@museusolsona.cat

El Museu ingressa una imatge romànica provinent de Cambrils (Odèn, el Solsonès) i en diposita una còpia al lloc d’origen

El Museu de Solsona ha ingressat, en concepte de comodat, la imatge de la Mare de Déu del Remei provinent de Cambrils, al municipi d’Odèn (el Solsonès). Es tracta d’una imatge d’origen medieval que custodiava en Fermí Plana Espuga, de Cal Bartoló de Cambrils. Les parts, conscients de l’interès i valor patrimonial d’aquesta imatge, van considerar que era necessària la seva custòdia, conservació i difusió de l’esmentada obra i la millor manera era fer-ho mitjançant els serveis del Museu, dins el seu pla de treball «Museu al territori».

La marededeu estava revestida amb robes, d’època barroca, que cobrien bona part de l’escultura i en dificultaven l’observació. En una primera fase el Museu ha realitzat un tractament de curació-conservació per evitar la degradació de la fusta i alhora la consolidació de les policromies existents. La protecció d’aquesta obra permet la seva salvaguarda durant l’any i, tal com es fa amb altres imatges de culte, aquesta retornarà en les celebracions habituals del lloc.

Per evitar deixar la capella sense la imatge s’ha dut a terme la digitalització de la mateixa en 3D, mitjançant una fotogrametria d’alta resolució de l’escultura, seguit de la impressió 3D a mida real de la imatge en resina i s’ha policromat tota l’escultura, així com les carnacions a imitació de l’obra.

Aquesta acció s’inclou en el projecte de Museu al territori que s’emmarca dins les operacions del Pla Estratègic del Museu que té com a missió el suport científic de les iniciatives i projectes de conservació i difusió del patrimoni. Aquesta segueix altres exemples com la cessió d’una còpia d’escultura de Sant Jaume provinent de la parròquia de Ferran (la Segarra) que estava dipositada al Museu des de principis del segle XX.

Mare de Déu del Remei
Fotografia: Marcel Camps

 

 

 

Mare de Déu del Remei
Fotografia: Marcel Camps