« Torna a l'índex d' Exposicions anteriors
Els Amics del Museu de Solsona es van refundar el 2010 amb la finalitat de donar suport i ajudar a la difusió del patrimoni que es troba al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Dins d’aquesta dinàmica, el dia 3 de setembre de 2011 es va inaugurar l’exposició El cànem, la planta dels mil usos. Amb aquesta exposició volíem, sobretot, donar a conèixer un patrimoni etnogràfic que, en el nostre país i, també, al Solsonès, va tenir una diversitat d’usos i utilitats molt amplis. La gent gran encara recorda els corders o els espardenyers que, juntament amb altres oficis, van representar una font econòmica important dins la nostra societat. Aquesta exposició ens va permetre poder mostrar no solament els materials que es podien obtenir del cànem sinó, també, com es feien i quines eines s’usaven per a la seva manufactura. Això ens va facilitar fer una mostra molt dinàmica, exposant objectes de l’antic Museu Etnogràfic de Solsona i de particulars, mostra que vam completar amb altres activitats com una demostració de l’ofici de corder o una conferència sobre els usos terapèutics d’aquesta planta.
Durant el matí del 24 de setembre del 2011, dins els actes de les Jornades Europees del Patrimoni, els membres de la família Clop, d’Avià (el Berguedà), els últims corders artesanals de Catalunya, van oferir una demostració de l’antic ofici de corder a l’entrada de l’edifici del Palau Episcopal.
El 21 de gener del 2012 es va portar a terme, a la sala d’actes del Museu D. i C. de Solsona, la conferència titulada Aspectes terapèutics i altres usos del cànnabis, a càrrec del Dr. Santiago Nogué, Cap de Secció de Toxicologia Clínica de l’Hospital Clínic i Professor Titular de Toxicologia de la Universitat de Barcelona. Va presentar l’acte el Dr. Joaquim Fernández, Metge Internista de l’Hospital Clínic i Professor de Medicina de Universitat de Barcelona.