973 48 21 01 museu@museusolsona.cat

TOT TORNA. OFICIS D’AHIR I D’AVUI

Es tracta d’una exposició que pretén posar en relleu l’evolució dels oficis de baster, espardenyer, cisteller i forja a partir de les eines i alguns objectes manufacturats que es conserven a la Col·lecció Etnogràfica del Solsonès, i visualitzar la feina dels nous artesans que han modernitzat els productes elaborats i n’han creat de nous amb les mateixes eines i tècniques tradicionals. Tradició i modernitat juntes per aconseguir productes manufacturats totalment vigents.

Una valorització de l’artesania: el treball amb les mans, una forma de vida, la cultura d’un poble, l’etnografia o la tecnologia. Una valorització feta amb una retrospectiva que permet comprovar com el valor dels productes manufacturats és la seva fabricació. El fons de la Col·lecció Etnogràfica del Solsonès recull gran nombre d’objectes relacionats amb oficis artesans que permeten fer aquesta retrospectiva en el temps. Artesans contemporanis intervenen en l’exposició com a exemples de subsistència a partir del treball amb les mans i en contraposició amb un món de productes fruit de processos industrials.

Aquesta exposició pretén, alhora, donar a conèixer la Col·lecció Etnogràfica del Solsonès, propietat de l’Ajuntament de Solsona i dipositada al Museu de Solsona. Aquest fons actualment no es troba exposat al públic i és per això que se li dóna llum mitjançant muntatges expositius que expliquen la història que se’n desprèn. Els darrers temps s’han anat realitzant accions d’aquest tipus, la més recent fou l’exposició “Vestir la moda” que incorporava una mostra de taller de sastre procedent de la mateixa col·lecció. Des del museu la intenció és que en vinguin moltes d’altres perquè aquesta és la manera de conservar i difondre un patrimoni etnogràfic bàsic per reconstruir la història humana de Solsona i comarca.

  • Part de la subvenció que financia aquesta actuació prové de cabals de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.