Tornen els divendres de pensament al museu. Cicle 2018: “Elaborar la terra”
Després de tres edicions, el cicle «Divendres de pensament al Museu» s’ha consolidat com a proposta cultural de referència dins el territori, tant per la qualitat de les conferències com per l’assistència de públic.
Això ens mou a proposar una quarta edició del cicle. En aquest cas, l’eix vertebrador de les conferències serà la idea de la terra com a lloc on es desenvolupa la vida, imperceptiblement amenaçat per un concepte d’espai que la redueix a mera extensió. Ens acostarem a aquesta idea des de quatre camps diferents: la poesia, el cinema, l’art conceptual i la teoria de la literatura.
Les conferències tornaran a tenir lloc durant quatre divendres de quaresma del 2018 (entre 23 de febrer i el 16 de març) a les set del vespre. Com en les edicions anteriors, el cicle entra en sintonia amb l’any litúrgic, atès que convoca els assistents cada divendres de quaresma a reflexionar sobre el món i les idees que fem servir per entendre’l.
A continuació trobareu els conferenciants d’enguany:
Marta Ricart Masip (Barcelona, 1973) és artista, investigadora i formadora. Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Experta en processos de creació, desenvolupa la seva activitat creativa no només en paral·lel, sinó en interconnexió directa i simbiòtica amb els diversos col·lectius amb els quals treballa. Ha estat docent de secundària i professora a les Universitats de Barcelona, Vic, Manresa i Autònoma de Barcelona. Actualment, des del Solsonès, assaja nous llenguatges de creació tot recuperant el llegat de vells processos creatius.
Núria Perpinyà (Lleida, 1961) és escriptora. Professora de Teoria i Literatura Comparada de la Universitat de Lleida, és especialista en literatura moderna i contemporània i en l’obra de Gabriel Ferrater, sobre el qual ha escrit llibres i estudis. Ha publicat assajos sobre qüestions d’història de la cultura i diverses novel·les. La seva narrativa, molt ben valorada per la crítica, es caracteritza per l’originalitat temàtica, la ironia i l’experimentalisme.
Salvador Giralt (Barcelona, 1954) és poeta, narrador, rapsode, caminant infatigable i expert tastador de vi. Com a poeta ha publicat diverses obres, algunes d’elles premiades. Participa en la caminada artística El Grand Tour, de Nau Côclea, de la qual és un dels principals promotors i dinamitzadors. En el seu darrer espectacle, Venivinum, acompanyat de les percussions de Jordi Rallo i les músiques delirants de Marc Egea, el trobareu celebrant el vi, la vida i l’amor; brindant per tots vosaltres.
Marc Recha (L’Hospitalet de Llobregat, 1970) va començar a fer curts amb una càmera de Super-8mm als 9 anys. El 1987 va dirigir «El darrer instant», primer curtmetratge en format 35mm, després seguit de molts d’altres. Obté el Premi Ciutat de Barcelona amb El cielo sube el 1992 i més tard amb L’arbre de les cireres el 1998. Amb la pel·lícula Pau i el seu germà (2001), rodada a Josa de Cadí, obté l’atenció del públic internacional i és l’única pel·lícula de parla catalana que fins ara ha participat en la secció oficial en competició del Festival de Cannes. Amb aquest film obté el Premi Ondas al millor director. Habitual dels festivals de Venècia, Cannes, Locarno, Nova York, Toronto, Donosti i Londres, amb Les mans buides (2003) obté el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat de Catalunya. Darrerament se’l veu tot sovint pel Solsonès observant el paisatge.
Un any més, des del museu, agraïm sincerament l’ajuda dels coordinadors del cicle: Víctor Pérez i Raül Garrigasait.