973 48 21 01 museu@museusolsona.cat

El Museu de Solsona presenta l’exposició «Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes» amb el préstec excepcional del Museu Picasso de Barcelona

 

L’obra de Pablo Picasso s’instal·la a la nova sala d’exposicions temporals del Museu de Solsona per emprendre un diàleg compartit sobre l’art i les tradicions populars catalanes amb les col·leccions d’art i d’etnografia de l'equipament solsoní.

 

Aquest matí s'ha presentat en roda de premsa Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes, la nova mostra organitzada i produïda pel Museu Diocesà i Comarcal de Solsona que es podrà visitar fins al 15 de juliol. Encapçalada per Carles Freixes, director del museu solsoní, la presentació ha comptat amb la participació del director del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guigon, així com de bona part dels representants del Patronat. D'aquesta manera, Sònia Blasco, cap del servei de Museus, Francesc Conesa, bisbe de Solsona, i Judit Gisbert, alcaldessa de Solsona, també han pres part en els parlaments, a més de Claustre Rafart i Planas, comissària de l'exposició i conservadora del Museu Picasso fins al 2022.

 

La sala del gòtic de l'equipament i, més concretament, l'obra del Sant Sopar, atribuïda actualment a Pere Teixidor, han estat el teló de fons de la inauguració d'una exposició que busca posar en valor la mirada transversal de Picasso a l'art i a les tradicions populars del territori català. Freixes ha qualificat el projecte d'«una aposta ferma i inèdita en un context de transformació del Museu», atès que, més enllà del caràcter innovador en el motiu conceptual —s'aborda per primera vegada i de forma específica la vinculació de Pablo Picasso amb l'art i les tradicions populars catalanes—, es tracta també de la primera ocasió en què el Museu de Solsona s'uneix al Museu Picasso de Barcelona. Ambdues institucions museístiques cooperen per articular en la Catalunya interior una lectura particular dels costums populars catalans. El Museu Picasso enceta aquesta temporada una programació que justament «posa de manifest l’estreta relació entre Pablo Picasso i Catalunya i es fa evident amb aquesta exposició, on algunes obres de la Col·lecció del Museu Picasso surten fora de les seves parets», explica el seu director, Emmanuel Guigon. «Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes ens ajuda a ser presents al territori català i és un pas que propicia el futur desenvolupament de la xarxa de museus i centres picassians a Catalunya» ha puntualitzat Guigon.

S'hi afegeixen prestadors com el Museu de Montserrat, la Fundació Palau, el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, el Museu Comarcal de Berga, l'Arxiu Comarcal del Solsonès i el Santuari del Miracle.

Per la seva banda, la solsonina Rafart i Planas ha matisat que l'exposició convida a descobrir com Picasso assimila i atresora el corpus tradicional popular del territori català. Així mateix, assenyala que «la relació de Picasso amb les arts i les tradicions populars catalanes es gesta en la seva adolescència i joventut mentre viu a Barcelona, fa les seves primeres estades i visites al territori català i les manté al llarg de tota la vida».

Pablo Picasso a La Californie amb un sol realitzat amb fulla de palmera. Canes, 3 de juny del 1960. Fotografia: Jacqueline Picasso. Museu Picasso, Barcelona. Fons Gustau Gili i Anna Maria Torra, compra 2014-2018. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2024. © Coll. Jacqueline Roque, VEGAP, Barcelona, 2024 Disseny gràfic: Jaume Roure

La proposta expositiva incorpora pintures, dibuixos, obra gràfica, fotografies i documents bibliogràfics del malagueny, els quals dialoguen amb el fons d’art i la col·lecció etnogràfica del Solsonès, que és propietat de l’Ajuntament de Solsona i es troba dipositada al Museu de Solsona. Són un total de setanta-sis obres. Quaranta-nou procedeixen del Museu Picasso de Barcelona; onze corresponen al fons d’art del Museu i dotze són objectes de la col·lecció etnogràfica. L’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, en tant que titular del fons etnogràfic, n’ha destacat el concerniment públic i el sentiment col·lectiu de pertinença. Es tracta d’una col·lecció amb prop de 2.500 donacions particulars que mostren la vida municipal i comarcal dels últims cent anys i, per tant, conviden a un exercici d’interpretació i de memòria històrica.

La mostra s’estructura en quatre àmbits, els quals grosso modo tracten el vincle del jove Picasso amb el camp, la ciutat i l’espai domèstic. En aquesta tríada expositiva podem veure com l’artista assumeix l’art i les tradicions populars del territori català i les emmagatzema en la seva prodigiosa memòria fent-les aflorar al llarg de la seva vida en episodis convinguts. Un quart àmbit fa al·lusió al municipi de Gósol, on Picasso va fer estada la primavera i l’estiu de 1906.

L’exposició s’acompanya d’una monografia que permet perllongar la mostra, si bé encara no s’ha pogut presentar. «Es troba en fase final d’elaboració i es presentarà en el marc de la programació del voltant del muntatge», ha expressat Freixes. La publicació inclou textos en català i castellà d’un conjunt d’especialistes que examinen des de perspectives anàlogues la vinculació de Picasso amb l’art i els costums catalans. En aquest cas, parlem d’autors com la mateixa comissària, Raül Garrigasait i Colomés, Salvador Haro i González i Eduard
Vallès i Pallarès.

Amb tot, Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes és una iniciativa emmarcada en el pressupost ordinari del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona aprovat pel Patronat i, per tant, finançada pels seus membres: el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Bisbat de Solsona, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès.

 

Llaçant xarxa picassiana

Caracteritzada per un préstec excepcional del Museu Picasso de Barcelona, Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes arriba en una etapa de plena
efervescència del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona marcada per una remodelació en termes d’accés, millora i modernització de bona part de les dependències. Ara, la mostra s’estrena en el moment de descobrir al públic la nova sala d’exposicions temporals.

El component inèdit que una exposició d’aquesta índole amb l’obra picassiana com a insígnia s’instal·li al Museu de Solsona emparaula directament la voluntat de donar suport a l’activitat cultural en el territori català del Museu Picasso de Barcelona. De fet, centrar la relació vital del malagueny amb Catalunya i els seus paisatges i, alhora, reforçar la presència territorial més enllà de les portes del centre del carrer Montcada són dos dels objectius programàtics del museu barceloní. D’aquesta manera, el Museu Picasso vol propiciar el desenvolupament de la futura xarxa de museus i centres picassians tot comptant amb el suport de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

La cultura popular catalana dins i fora del Museu

La programació al voltant de Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes inclou ponències capitanejades per especialistes picassians i visites guiades a l’exposició, a banda de la proposta educativa Geni al descobert i altres activitats que es traslladen al carrer. En aquest últim cas i en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i el teixit artesanal local, es podran veure fotografies i cartel·les explicatives referides als oficis, a l’artesania popular i a les tradicions catalanes en diferents punts i establiments del nucli antic.

Cap al mes de juny, tindran lloc la taula rodona Somni i mentida de Franco i el cicle d’estiu. La taula rodona és una proposta conjunta amb l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM), mentre que el cicle d’estiu proposa xerrades que apregonen en la vida i l’obra picassiana. Margarida Cortadella, Miquel del Pozo, Eduard Vallès i Jorge de Persia amb Albert Fontelles són els experts que encapçalen les dissertacions.

En termes d’activitat associada, se celebra la desena edició dels divendres de Pensament, el cicle de conferències organitzat pel Museu amb la coordinació de Raül Garrigasait i Víctor Pérez. Enguany, la proposta explora la simbiosi entre la creació artística i les tradicions populars i el territori. El cicle culmina divendres que ve, dia 22, amb la conversa entre Roger Mas i la periodista Maria Moreno.

Caganer de sal ©️ Museu de Solsona

Informació pràctica

Període expositiu: del 14 de març al 15 de juliol

Horari: de dimecres a dissabte d’11 a 18.30 h.
Diumenges i festius (excepte dilluns) d’11 a 14 h.
Durant el juliol obert també els dimarts.

Entrada general: 4’00 euros
Entrada reduïda: 2’00 euros (consultar les reduccions i les gratuïtats al web)