« Torna a l'índex d' Exposicions anteriors
Durant el mes d’agost de 2014, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona presentà una exposició històrica amb el títol «La Veracreu d’Anglesola i les peregrinacions a Terra Santa».
L’església d’Anglesola custodia d’ençà d’època medieval una creu-reliquiari recoberta de làmina d’or, originària de Jerusalem, i datada de vers 1170. S’ignora com i quan va arribar a Catalunya, tot i que s’han plantejat hipòtesis diverses en aquest sentit. La restauració de l’obra, a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, posà al descobert que, ultra els fragments de la Vera Creu, el seu interior (que no és massís, com es creia) estava farcit amb diverses menes de fusta i algunes pedres, aquestes darreres provinents probablement del Sant Sepulcre. L’exposició s’emmarcà al voltant d’aquest singular reliquiari i posà l’accent en les relacions que s’establiren entre Catalunya i els Llocs Sants en període medieval, un flux que va afavorir l’arribada d’altres relíquies jerosolimitanes (testimonis de la corona d’espines, dels claus, del Sant Sepulcre, etc.) que es van emprar en la consagració d’altars i d’imatges sagrades, o es destinaren a la veneració dels fidels, en aquest darrer cas estotjades dins delicats reliquiaris, alguns dels quals s’exhibiren a la mostra.
La Veracreu d’Anglesola és una peça gairebé única, ja que només se’n coneixen dues més amb aquestes característiques: la creu de Carboeiro, al Museu de la catedral de Santiago de Compostela, i l’Estauroteca, del Museu del Louvre de París.
Aquesta exposició, que es pogué veure al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona fins al dia 1 de setembre de 2014, fou una ocasió única per contemplar aquest descobriment, ja que després la creu es tancà i tornà a Anglesola.
L’acte d’inauguració tingué lloc el dia 11 de juliol de 2014 al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, amb gran èxit de públic. L’acte compta amb la presència de representants relacionats amb la Veracreu: el rector de la parròquia d’Anglesola, l’alcaldessa d’aquest municipi, els Prohoms, diverses autoritats locals i tècnics que han participat en els treballs de restauració i estudi de la Veracreu. Així mateix, intervingueren en l’acte Mons. Xavier Novell, Bisbe de Solsona; Mn. Lluís Prat, director del Museu Diocesà; la Sra. M. Àngels Blasco, directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central; la Sra. Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya; la Dra. Francesca Español, comissària de l’exposició, i la Sra. Antònia Pubill, en representació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
El Sr. Bisbe destacà que «amb aquest treball es pot veure l’expressió més clara de la col·laboració de moltes institucions però especialment de tres: la Comissió Diocesana de Patrimoni i Art Sacre, que ha estat el motor del projecte; el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que va captar la importància i la magnitud de la troballa, i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que proposà a la vila d’Anglesola assumir l’estudi de la Santa Creu a canvi de poder tenir-la per un temps exposada al públic. Aquesta exposició és signe del nou impuls que viu el Museu, un Museu que vol ser viu i actiu i esdevenir un agent cultural dinamitzador de tot el tresor artístic i patrimonial de la diòcesi».
Tot seguit, els assistents van dirigir-se a la sala d’exposicions del Museu guiats per la Dra. Francesca Español que va parlar sobre els pelegrins que anaven a Terra Santa, els camins que seguien, les vies i les infraestructures que se’ls oferien per arribar des de l’extrem occidental de la Mediterrània fins a l’extrem oriental. La Dra. Español afegí, en referència a la relació de Catalunya amb Terra Santa, que se certifica que els viatges dels catalans van ser fluids i continuats des de finals del segle X fins a ben avançada l’edat mitjana. Normalment, els pelegrins que anaven a Terra Santa tornaven amb testimonis del seu pelegrinatge, que guardaven per a l’oratori dels seus castells i residències o cedien als monestirs.
L’exposició que portà per nom «La Veracreu d’Anglesola i les peregrinacions de Catalunya a Terra Santa» descrivia també els monuments que es trobaven quan arribaven a Terra Santa, com ara el Sant Sepulcre i altres indrets de peregrinació. Finalment, en aquesta exposició es mostrava la Creu d’Anglesola i s’explicava la devoció que aquesta ha generat fins al dia d’avui, una devoció viva i potent.
Una selecció de reliquiaris completaven aquesta exposició, reliquiaris que amb el pas dels anys han tingut la mateixa funció que la Santa Creu, conservar relíquies portades de Terra Santa:
— La Veracreu de Bagà
— El reliquiari pediculat de la Santa Espina de la Catedral de Girona
— El reliquiari pediculat de Santa Maria de Verdú
— El reliquiari pediculat de la catedral de Santa Maria de Solsona
— El reliquiari pediculat de la Santa Espina de Santa Maria de Vallbona
— El reliquiari pediculat de les Santes Espines de Tàrrega
— La creu ostensori gòtica (s. XV) de la Santa Creu d’Anglesola i el seu peu construït l’any 1676 de Sant Pau Narbonenc d’Anglesola
Aquesta exposició temporal romangué oberta fins al dia 1 de setembre de 2014 i la visitaren unes 1200 persones. De forma extraordinària el conjunt d’objectes trobats a l’interior de la Santa Creu només es pogueren contemplar durant el període d’exposició temporal.
L’exposició culminà amb una interessantíssima conferència a càrrec de la Dra. Francesca Español el dia 1 de setembre de 2014. La Dra. Español, Doctora en Història de l’Art i professora de la Universitat de Barcelona, fou qui coordinà i realitzà l’estudi històric de la Veracreu d’Anglesola. Fou també l’encarregada de redactar els textos tant de l’exposició com del posterior catàleg.
Recull de premsa: