973 48 21 01 museu@museusolsona.cat

(Català) El Museu de Solsona apropa l’esperit col·lectiu i anònim de la creació mural a partir del vincle entre L’Orant de Pedret i Joan Miró amb la nova exposició ‘L’orant i Miró. Esperit mural’

La mostra parteix de la visita de Joan Miró al museu solsoní l’abril de 1951, documentada a través de cinc fotografies d’Enric Tormo. L'episodi serveix com a pretext per reflexionar sobre els processos de treball de l'artista barceloní, així com la relació entre espai, obra i anonimat

Aquest matí s'ha presentat en roda de premsa L'orant i Miró. Esperit mural, la nova proposta expositiva del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona que es podrà visitar fins al 4 de juliol. Encapçalada per Carles Freixes, director del museu solsoní, la presentació ha comptat amb la participació dels representants del Patronat. Xavier Cano, director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Mn. Marc Majà, vicari general de la diòcesi solsonina en representació del Bisbat de Solsona, i Judit Gisbert, alcaldessa de Solsona, han pres part en els parlaments, a més de Marta Ricart, artista i investigadora comissària de l'exposició.

La sala de Sant Quirze de Pedret ha acollit la inauguració d'una exposició que explora la relació fascinant i silenciosa que va unir Joan Miró amb el fresc de L'orant de Pedret, la pintura mural preromànica realitzada a l'entorn de l'any 1.000, avui, insígnia de l'equipament solsoní. Freixes ha qualificat el projecte d'«una oportunitat no només per descobrir connexions gairebé inèdites, sinó també per trobar nous relats del mateix Museu». Més enllà de la universalitat de Miró, el responsable de l'equipament solsoní ha subratllat la figura de L'orant com a centre de la proposta, absent a la sala en qüestió, atès que s'ha instal·lat temporalment i de manera extraordinària en una altra dependència a raó de l'exposició. Així mateix, el director ha reivindicat la vocació i l'ambició de la institució malgrat els recursos: «Al Museu de Solsona som modestos en recursos i equip, però no ho som, en cap cas, en vocació, qualitat i dedicació. Una vegada més, volem demostrar que la mida i la posició d'un museu en el territori no defineix la capacitat d'una institució a l'hora de fer aportacions significatives a la societat i a la cultura catalana». En aquesta ocasió, la Fundació Miró de Barcelona, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, la Fundació Artigas i la Fundació Mas Miró actuen com a prestadors.

Per la seva banda, Ricart ha fet èmfasi en la doble articulació de la mostra: d'una banda, aborda Joan Miró des del procés artístic i, d'altra, explora l'ànim col·lectiu i anònim de la creació mural. «Es tracta d'un treball de recorreguts i punts de vista sobre el concepte de transcurs. Miró va estar sempre arrelat a la terra a l'hora de transitar aquest imaginari i dur la creació més enllà. L'exposició és, per tant, un viatge», ha reblat. Per entendre el context i l'origen de la investigació en qüestió cal remuntar-se a l'any 2016 quan Ricart va rebre la beca Pilar Juncosa de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma (Mallorca) per la tesi «En el transcurs de fer. Un diàleg amb els processos de creació de Joan Miró». Del projecte n'han convergit diversos fruits i un d'ells s'ha materialitzat en aquesta proposta expositiva.

Joan Miró al Museu de Solsona davant l’orant de Pedret l’any 1951. 
Fotografia d’Enric Tormo Freixes
© Col·lecció Tormo-Ballester

Postal de l'orant de Pedret que Joan Miró tenia al taller del Mas Miró a Mont-roig del Camp. 1962.
© Fundació Mas Miró NIG 252

La proposta expositiva parteix de l’encontre entre Miró i L’orant de Pedret que va tenir lloc l'abril de 1951 per tal de desgranar una sèrie d’elements comuns vehiculats als processos de la creació mural, aspectes que obeeixen a llenguatges creatius pretèrits. En aquest sentit, Ricart defensa que els processos artístics que estan fets amb la complicitat del Lloc «tenen vida pròpia, un temps i un Fer que franqueja les exigències del sistema de l’art».

Tanmateix, la configuració de la mostra respon als criteris de creació mural —crear l’exposició com qui confecciona un mural— uns principis que doten el projecte d’un deix sensible i matèric d’acord amb el lloc, l’espai, la llum i els ritmes. D’aquesta manera, l'exposició és equiparable a un procés arquitectònic espacial, atès que es dota d’un llenguatge pròpiament compositiu. Precisament, a mercè d'aquest component artesanal, es pot catalogar el muntatge com un projecte de creació artística plantejat des de la investigació.

Articulada com un periple sensorial i conceptual a través de quatre espais del Museu —la sala d’arqueologia, la d’exposicions temporals, el sobreclaustre i la sala de Sant Vicenç de Rus—, L’orant i Miró proposa entrar a la pintura mural des del recorregut. Ho fa mitjançant una vintena d'obres, a més de fotografies d'arxiu i materials bibliogràfics. Situat a la sala d’arqueologia del Museu en direcció a l’accés a la sala d’exposicions temporals, aquest primer trànsit inclou fotografies d’Enric Tormo sobre les visites que van fer amb el pintor a Tarragona, Cardona i la Colònia Güell, així com una instantània de Francesc Català-Roca.

L’encontre pròpiament s’aborda des d’un prisma iconogràfic a la sala d’exposicions temporals, inaugurada el març de l’any passat. Malgrat desconèixer si Joan Miró tenia constància de L’orant de Pedret abans de visitar el Museu, sí que es pot confirmar que aquesta topada es va erigir en vincle. En són una evidència les dues postals que l’artista tenia penjades a la paret dels tallers de Palma i Mont-roig, així com dues imatges impreses que va endreçar en una carpeta del seu arxiu personal.

Maqueta per al mural del Sol de Joan Miró. c. 1956
Fundació Pilar i Joan Miró Mallorca (FPJM-00572.1 al 8)
© Successió Miró

L'obra té un paper destacable en aquest àmbit, atès que per primera vegada s'exposen els vuit fragments de l’esbós original del Mural del Sol per a la UNESCO, vingut de la Fundació Pilar i Joan Miró. Fins ara, tan sols s’havien exposat sis panells al Museu Kunsthaus de Zúric (Suïssa). Els dos plafons que completen l’esbós al Museu de Solsona, els quals són inèdits pel fet de no haver-se mostrat públicament abans, van ser trobats en el moment de la restauració del taller de Mont-roig del Camp. A banda del fresc de L’Orant, que es trasllada de sala, també es pot veure l’esbós del mural per a IBM, de la Fundació Artigas, i la còpia facsímil de l’esbós del Mural de la Lluna, de la Fundació Maeght, entre d’altres.

En sortir de la sala d’exposicions temporals, el recorregut expositiu acull una actuació inclusiva dins el discurs museogràfic al voltant del sobreclaustre. En aquest espai emergeixen valors com la col·laboració i l’anonimat. L'itinerari finalitza a la sala de Sant Vicenç de Rus que reuneix bibliografia i retalls d’hemeroteca referits a l’art mural i al context en què l'artista multifacètic barceloní va fer cap a Solsona. Destaca el facsímil de quatre pàgines del manuscrit titulat Position Politique de l’Art D’Aujourd’hui, escrit per André Breton el 1925. Així mateix, el visitant pot escoltar un fragment de l’entrevista del crític Georges Charbonnier a Joan Miró a la ràdio nacional francesa emesa el 19 de gener de 1951.

A més a més, l'exposició s'acomboia d'una publicació que permet dilatar i, alhora, perllongar el projecte, si bé encara no s'ha pogut presentar. «Es presentarà en el marc de la programació del mateix muntatge», ha avançat Freixes. Es tracta d’una compilació d’articles de reflexió que faciliten la comprensió de la temàtica de l’exposició des dels camps de l’arquitectura, l’escriptura, la recerca documental i la creació artística. Teresa Montaner, Patrícia Juncosa, Josep Minguell, Raül Garrigasait, Sebastià Perelló i Marta Ricart signen els textos del llibre.

Amb tot, L'orant i Miró. Esperit mural és una iniciativa emmarcada en el pressupost ordinari del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona aprovat pel Patronat i, per tant, finançada pels seus membres: el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Bisbat de Solsona, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès.

 

L'orant de Pedret. Pintura mural preromànica. Final s. IX - inicis s. XI © Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. MDCS 1

L’orant de Pedret. Pintura mural preromànica.
Final s. IX – inicis s. XI
© Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. MDCS 1

Amb vocació lúdica i didàctica

La programació al voltant de L’orant i Miró. Esperit mural inclou visites guiades a l’exposició i ponències dedicades a l’art mural, a banda d’una proposta educativa i una activitat familiar. Pel que fa a aquestes dues últimes activitats, els Serveis Educatius del Museu de Solsona proposen endinsar-se en l’univers creatiu de Joan Miró mitjançant jocs de descoberta i mediació.

Així mateix, els quatre últims dimecres de juliol tindrà lloc el cicle d’estiu, una cita ineludible en el calendari de l’equipament. Sota la denominació “L’esperit mural”, el Museu programa xerrades que apregonen en la pintura mural. Teresa Montaner, cap de col·leccions de la Fundació Miró de Barcelona, l’especialista en pintura mural al fresc Josep Minguell, la muralista Cinta Vidal i Marta Ricart són les veus autoritzades que encapçalen les dissertacions.

Informació pràctica

Període expositiu: del 10 d’abril al 4 de juliol de 2025

Horari: de dimecres a dissabte d’11 a 18.30 h.

Diumenges i festius (excepte dilluns) d’11 a 14 h.

Durant el juliol obert també els dimarts.