Presentació del llibre «Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes»
El pròxim dia 17 de desembre a les 7 de la tarda es presentarà al Museu de Solsona el llibre Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes.
Aquesta publicació és fruit de l’exposició homònima que va organitzar el Museu de Solsona amb el suport excepcional de la Fundació Museu Picasso de Barcelona, que va tenir lloc en el museu solsoní entre els dies 14 de març i 15 de juliol de 2024.
Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes és una monografia que mostra la relació de Pablo Picasso amb les arts i les tradicions populars catalanes en la seva globalitat, un tema que com a tal no s’havia tractat específicament.
El llibre, com l’exposició, permet teixir un diàleg fluid entre l’obra de Picasso i obres d’art i objectes de la Col·lecció Etnogràfica del Solsonès, dels fons del Museu de Solsona. A la vegada, demostra l’interès i la influència de les arts i les tradicions pròpies del territori català en l’obra plàstica i poètica de Picasso.
És una monografia que parla d’un Picasso, com bé diu Claustre Rafart Planas, directora del projecte, que va viure les arts, els costums i les tradicions populars catalanes quan va residir a Barcelona i durant les seves estades en diferents indrets de la geografia catalana. De com integra les seves vivències en el seu imaginari, mantenint-les al llarg de la seva vida. Picasso és un gran ambaixador de la cultura popular catalana.
S’estructura en quatre apartats. El primer inclou la introducció general, una mirada històrica i una reflexió filosòfica sobre el concepte popular i el seu vincle amb la «modernitat». El segon apartat aplega tres estudis, que se centren en la mirada de Picasso a les arts i les tradicions populars catalanes en relació amb tres entorns viscuts per l’artista en la seva joventut: la ciutat, el camp i l’àmbit domèstic. Aquest apartat s’enriqueix amb un article sobre la importància d’aquest tema per a Picasso, segons l’epistolari entre ell i Jaume Sabartés. Hi trobareu, també, un àmbit dedicat al territori proper a la comarca del Solsonès, atès que Picasso va fer estada a Gósol, poble vinculat administrativament a Solsona, ciutat en la qual, per primera vegada en la seva història, s’ha presentat una exposició sobre l’artista, mercès al suport excepcional de la Fundació Museu Picasso de Barcelona. Per acabar, s’hi inclou una cronologia de Picasso específica del seu vincle amb el territori català.
Els diversos articles han estat tractats per estudiosos de contrastada solvència en l’àmbit picassià. Així, hi trobem textos de Raül Garrigasait, filòleg clàssic, escriptor, traductor i editor; Eduard Vallès, doctor en Història de l’Art i cap de col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Salvador Haro, doctorat en Belles Arts i catedràtic de Pintura i Gravat a la Universitat de Màlaga; Margarida Cortadella, responsable de la biblioteca del Museu Picasso de Barcelona i una de les comissàries de l’exposició «Miró-Picasso»; Anna Fàbregas, responsable de registre i documentació del Museu Picasso de Barcelona, i Claustre Rafart, conservadora del Museu Picasso de Barcelona fins al 2022 i directora del projecte «Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes».
Es tracta d’una edició a càrrec del Museu de Solsona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Compta, també, amb la col·laboració excepcional de la Fundació Museu Picasso de Barcelona. S’ha optat per un format i un disseny que donen valor al relat del projecte amb una enquadernació rústica cosida amb solapes llargues. És un llibre de gairebé dues-centes pàgines escrites en català i que inclou la traducció del cos dels articles en castellà.