973 48 21 01 museu@museusolsona.cat

(Català) Tercera edició del cicle d’estiu

La tercera edició del Cicle d'estiu del Museu de Solsona dona la paraula a diverses veus expertes en la figura de Picasso.

Les conferències s'escauen els primers quatre dijous de l'estiu, la primera de les quals té lloc aquest dijous a les 20 h. El cicle és d'entrada lliure i no en cal inscripció prèvia.

 

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona dona la benvinguda a la temporada estival amb el cicle Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes. Sense que es tracti d'una casualitat, enguany l'enfilall de ponències manlleva el nom de l'exposició temporal dedicada al geni malagueny, visitable fins al pròxim 15 de juliol. Programat al llarg de quatre sessions gratuïtes d'entre juny i juliol a les 20 h del vespre, el cicle versa sobre diferents qüestions, connexions i passatges vitals que permeten a l'espectador incorre en la vida de l'artista i aprofundir alhora en la pàtina històrica. En aquest aspecte, el Cicle d'estiu posa punt final a la programació associada a la mostra, precedida de dues activitats al carrer sobre cultura popular, la proposta educativa Geni al descobert i una taula rodona, a més a més de diverses visites comentades amb les places exhaurides.

Encapçalada per Margarida Cortadella, responsable de la Biblioteca del Museu Picasso de Barcelona, la primera cita és aquest dijous al punt de les 20 h. Cortadella abordarà la literatura de canya i cordill en la correspondència entre Picasso i el seu representant, el poeta i periodista Jaume Sabartés. Aquesta relació epistolar d'allò més prolongada mostra la relació de confiança que van mantenir pintor i secretari.

El dijous 27 serà el torn de Miquel del Pozo, arquitecte i divulgador cultural. Col·laborador en diversos mitjans de ràdio i televisió, del Pozo examinarà el paper del pintor en la seu de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), del qual en destaquen els frisos de la façana.

El primer dijous de juliol faran tàndem el musicòleg i professor Jorge de Persia i el solsoní Albert Fontelles i Ramonet, músic i professor de l'Institut del Teatre i de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El duet planteja un diàleg sobre Picasso i el patrimoni musical català que pren com a teló de fons els Quatre Gats i el Pavelló de la República de l'Exposició Internacional de París de 1937.

Clou el cicle Eduard Vallès, cap de col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Expert en art català de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, Vallès fa cap al Museu l'11 de juliol per tractar els deixos elitista i popular en la biografia de l'artista.

Des dels inicis les conferències d'estiu es vinculen a un projecte museístic de l'equipament. D'aquesta manera, sobretot si es tracta d'una mostra temporal, el cicle permet expandir-ne i diversificar-ne el contingut i, alhora, possibilitar-ne l'accés a partir d'altres propostes culturals. En aquest sentit, Pedret va ser el marc temàtic de l'edició del 2022, si bé la del 2023 va basar-se en el barroc. Organitzada i produïda pel Museu Diocesà i Comarcal de Solsona amb el préstec excepcional del Museu Picasso de Barcelona, Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes entoma el darrer mes d'obertura al públic. Inaugurada el passat març, l'exposició posa en valor la mirada transversal de Picasso a l’art i a les tradicions populars de l'àmbit català. La particularitat rau en la interlocució entre l'obra de l'artista malagueny i les col·leccions d’art i d’etnografia del museu solsoní.

Esdeveniment: Cicle d'estiu. Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes
Dates: 20 i 27 de juny i 04 i 11 de juliol
Hora: 20 h
Lloc: Museu de Solsona
Entrada: Gratuïta