El poblat ibèric de Sant Esteve d’Olius es troba situat als camps adjacents a aquesta església romànica. Es tracta d’un jaciment arqueològic configurat per un centenar de sitges i un nucli d’hàbitat molt modest protegit per una muralla. Cronològicament podem situar-lo al segle III aC. Possiblement es tractava d’un centre d’acumulació d’excedents agrícoles, mostra d’una complexa estructura econòmica que vinculava els pobles de la Lacetània amb els principals nuclis de població de la costa en època ibèrica.
Aquest jaciment ha estat excavat i estudiat per l’equip d’arqueòlegs del CEL (Centre d’Estudis Lacetans). Les diverses campanyes arqueològiques s’han combinat amb l’adequació de les restes per fer-les visitables i integrar-les dins el conjunt patrimonial d’Olius.
Per accedir-hi cal anar en direcció a Berga i a uns 4 quilòmetres de Solsona prendre el trencall on ja indica Sant Esteve d’Olius. Transcorregut un quilòmetre trobareu el conjunt format pel poblat ibèric, l’església de Sant Esteve i el cementiri modernista.
« Torna a El Museu al territori
« Torna a Prehistòria Protohistòria